AEX II 2011, oil on canvas, 100 X 120 cm
AEX II 2011, oil on canvas, 100 X 120 cm Foto: Gert jan van Rooy

Allicht,wellicht!

zaterdag 2 december 2023 14:00 tot zondag 10 december 17:00

Opening 2 december 2023 om 16.00 uur

Door de heer D. Elshout

Johanneskerk, Naarderstraat 5, Laren (NH)

Vrije bezichtiging vanaf zondag 3 december

Voorts op 5, 6, 7, 8, 9, 10 december steeds van 14.00 tot 17.00 uur.

Maandag 4 december gesloten

Entree: gratis

Vanaf 2 tot 10 december is er in de Johanneskerk in Laren een bijzondere schilderijententoonstelling te bezichtigen van de kunstenaar Wim Janssen.    

De kunsthistoricus Hans Sizoo schreef ooit over het werk van Wim Janssen: 

“Een herkenning als bij een prentenboek van onze kindertijd maar tegelijk de bevreemding die alleen het nooit eerder geziene wekt: dat is de paradox die in het rijke en gevarieerde oeuvre van Wim Janssen de verschillende uitersten voor het gevoel van de kijker verbindt. Enerzijds een ‘Ach ja, natuurlijk...” en anderzijds dat “ Hee, wat gek!”: ze strijden er om de voorrang en de strijd blijft onbeslist.

Het aandeel in de tegenstrijdigheid dat zich laat verklaren is de herkenning. Alle schilderijen van Wim Janssen zijn ondubbelzinnig figuratief, de voorstelling is er zelfs een hoofdzaak, en een belangrijk deel ervan kan worden ingeboekt als een vorm van recycling van reeds bestaande kunst.”

Op deze tentoonstelling bijvoorbeeld ontrafelt Wim Janssen In een aantal tweeluiken de suspense in de films van Hitchcock terwijl hij in de serie Reset de kleurrijke invloed van de allochtoonse migranten op de autochtone Nederlandse cultuur en andersom tegelijkertijd de invloed van de Nederlandse op de allochtoonse culturen onderzoekt. 

In twee andere werken is de zeventiende-eeuwse schilder Pieter Saenredam het onderwerp, terwijl het schilderij AEX met zijn paniekerige bankiers, die proberen weg te vluchten, weer een onderwerp is dat zijn inspiratie ontleende aan spanningen op de beurs. 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de in totaal bijna dertig schilderijen op deze tentoonstelling.

Er zijn ook een aantal recente schilderijen te zien, die zich vooral onderscheiden door hun “zedenschets”-achtige karakter. 

Locatie