Denes Varjon
Denes Varjon Foto: Publiciteitsfoto Vrij van rechten

Pianist Varjon Tindalvilla

zaterdag 9 december 2023 20:30 tot 22:30

Zaterdag 9 december 20:30 geeft de Hongaarse pianovirtuoos Dénes Várjon een recital in de Tindalvilla. Op het programma staat: Beethoven’s pianosonate nr. 8 in C mineur opus 13. (’Pathétique’), Béla Bartók: De suite opus 14, de Elegie no.1 opus 8b, de Ballade en Roemeense dans no.1 opus 8a. Na de pauze Franz Liszt: Petrarca Sonnet 104 en Fonteinen van de Villa d’Este en de grote pianosonate in B klein opus 58 van Fréderic Chopin.Dénes Várjon trad vorig jaar 22 april 2022 op in het Concertgebouw Amsterdam met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Ivan Fischer, waarvoor ik werd uitgenodigd door Támas Körrner, die eerder bemiddelde voor de recitals van de vioolvirtuoos Christof Barati en meestercellist Istvan Vardai op voorspraak van Klára Würtz.Klaas was hier na eerdere optredens met Barati en Vardai 18 november weer te horen met haar pianotrio met de violist Dmitri Makhtin en celliste Tatjana Vassiljeva.

Dénes Várjon (Boedapest, 23 februari 1968) werd op zijn twaalfde toegelaten tot de jong talentklas van de Franz Liszt Muziekacademie en ging vanaf z’n zestiende voltijds aan de academie studeren bij de componist György Kurtág, Sándor Falvai en Ferenc Rados. In 1991 studeerde hij af en won in datzelfde jaar de eerste prijs in de Géza Anda competitie in Zürich met een uitvoering van Bartóks Piano Concert No. 3. Várjon werkte vaak samen met het Budapest Festival Orchestra, Tonhalle Orchester, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Sint-Petersburgs Filharmonisch Orkest, Chamber Orchestra of Europe, Kremerata Baltica en de Academy of St. Martin in the Fields. Hij trad op in zalen zoals Carnegie Hall, Wigmore Hall in Londen en het Wiener Konzerthaus en speelde op de Salzburger Festspiele, het Davos Festival in Zwitserland, het Klavier-Festival Ruhr, de door András Schiff georganiseerde Ittinger Pfingstkonzerte en het Piano-Festival in Luzern. 

Várjon speelt regelmatig met kamermuziekspelers zoals de cellisten Miklós Perényi en Steven Isserlis, de violisten Joshua Bell, Tabea Zimmerman, Kim Kashkashian en Leonidas Kavakos. Várjon is professor aan de Franz Liszt Muziekacademie, waar hij zelf afstudeerde. 

Onderscheidingen: • 1985: Leo Weiner Kamermuziekwedstrijd - 1e prijs • 1991: Géza Anda Pianoconcours, Zürich - 1e prijs • 1997: Liszt Ferenc-prijs • 1997: Sándor Veress-prijs • 1997 • 2016: Bartók-Pásztory Award van de Hongaarse overheid  • 2020: De Kossuthprijs, een van de meest prestigieuze Hongaarse onderscheidingen, toegekend voor buitengewone bijdragen aan de Hongaarse kunst, literatuur, wetenschap en bijdragen aan de samenleving in het algemeen. 

Losse kaarten €25,- studenten €15,- scholieren €10 inclusief consumpties reserveren door overmaken op rek.nr. NL94ABNA 055.40.65.681. Kaarten à contant: Bussumse Wijnkoperij Spiegelstraat 38C, en aan de zaal.Contact: info@tindal.nl Telefoon 035-6922947 en 06 400 112 45

Locatie