Chinese filosofie I

donderdag 8 juni 2023 10:00 tot 12:00

Niemand is te oud om te leren. 

Dat zou Confucius misschien wel hebben gezegd, niet alleen één van de invloedrijkste filosofen van China, maar ook van de hele wereld. In deze collegereeks vertelt studentdocent Arend u over de Chinese oudheid en de verschillende gedachtegangen die uit het Chinese vasteland in dit tijdperk tot stand kwamen, en hoe we delen van deze filosofieën terug kunnen zien in, of zelfs kunnen toepassen op het dagelijks leven! Komt dat zien, en misschien wordt u wel verlicht!

Over de studentdocent 

Studentdocent Arend studeert momenteel Chinastudies aan Universiteit Leiden. Hij is momenteel werkzaam bij Oud Geleerd Jong Gedaan. Arend vindt het erg leuk om in contact te komen met mensen van verschillende generaties. Hij denkt dat iedereen elkaar kan inspireren, hoe simpel contact mag zijn. Het maakt niet uit wie je bent. Arend vertelt u vol enthousiasme over Chinese filosofie. Hoe is filosofie terug te zien in de Chinese oudheid, en waar is de invloed van Chinese filosofie elders te zien? Wat heeft Chinese filosofie geïnspireerd? Arend hoopt dat deze colleges u ook inspireren! Yang Zhu en egoïsme als geluk Yang Zhu was één van de Chinese filosofen waarvan geen tekst naar hem toegeschreven is. Hij vroeg zich af: als genot het hoogste geluk van het leven is, waarom zou je iets anders moeten doen? In dit college gaan we bekijken wat dit vraagstuk betekent, en waarom egoïsme volgens hem nodig is voor genot.

Chinese oudheid en filosofie

 Het China dat we vandaag de dag kennen heeft een ontzettend lange en rijke geschiedenis. Vele soorten gedachten en filosofieën ontstonden al vóór onze jaartelling op het huidige Chinese vasteland. In dit college gaan we kijken naar de bloeiperiode van de Chinese filosofie en hoe deze op tekst werden vastgelegd. 

Confucius en rituelen Confucius is misschien de bekendste en invloedrijkste filosoof vanuit het Chinese vasteland, met name op het gebied van familie, staatsbestuur en rituelen. Wie was hij? Waarom is hij zo’n mythisch figuur geworden? En wat zijn deze ‘rituelen’?

Locatie