Digitaal geschilderd
Digitaal geschilderd Foto: Henk Storm

Expositie Paint meets Pixe

maandag 18 september 2023

Paint meets Pixels

Met deze titel voor zijn nieuwe expositie in het Brinkhuis in Laren wil beeldend kunstenaar Henk Storm zijn boodschap duidelijk maken. Digitaal schilderen is veel nauwer verweven met de traditionele manier van schilderen dan de meeste mensen denken.

Storm kwam jaren geleden al tot de ontdekking dat zijn iPad hem op vele manieren kon helpen bij het schilderen. Eerst maakte hij er alleen maar de composities mee voor zijn schilderijen in olieverf of acryl. Maar steeds vaker rolden er complete schilderijen uit zijn iPad die dan op acrylglas of aluminium werden afgedrukt. Nu zelfs af en toe een schilderij waarvan de sfeer aan het interieur of omgeving achteraf nog kan worden aangepast. 

Mondriaan was zijn tijd ver vooruit, maar als hij had geweten dat zelfs de wieken van de molen in zijn schilderij zouden kunnen draaien, dan was er misschien helemaal geen Boogie Woogie ontstaan. Hockney daarentegen ruilde in 2011 zijn penselen om voor één van de eerste iPads die hij uit Californië over liet komen.

Storm heeft zich in de digitale kunst zo ver ontwikkeld, dat hij door de Gooise Academie in Laren werd gevraagd om hierin les te gaan geven. Dit doet hij nu al een aantal jaren met veel plezier en succes.

Voor de expositie in het Brinkhuis heeft hij twee van zijn cursisten uitgenodigd.

Jacqueline van Zoggel en Michèle Verhaart hebben beiden zowel de basiscursus als de vervolgcursus Procreate bij Storm gevolgd.

Interessant is dat van Zoggel en Verhaart dit programma gebruiken op een totaal verschillende wijze. De expositie laat zo mooi zien wat er met digitaal schilderen allemaal mogelijk is en hoe dicht verf en pixels naast elkaar liggen.

Bijzonder is met name ook dat tijdens de tentoonstelling een kort filmpje te zien is, waarin de totstandkoming van een aantal geëxposeerde digitale schilderijen is vastgelegd. Dit filmpje draait continu. 

De interactieve verlichting van het zeeschilderij, waarmee de bezoekers mogen experimenteren, daagt nog eens extra uit om deze expositie te bezoeken.

Locatie